Nastavení cookies
 
 

Clony v potravinářství

 
Clony v potravinářství
7. červen 2021

Technologie zpracování potravinářských surovin se v dnešní době mění závratným tempem. S produkty se manipuluje delší dobu než dříve, dovážejí se ze stále vzdálenějších oblastí. Proto se logicky zpřísňují hygienické nároky. Během dopravy, zpracování, balení a skladování se zvyšuje nebezpečí kontaminace potravin. Má-li se výrobek dostat ke konečnému spotřebiteli v kvalitním stavu, je nutné rizika eliminovat.

UNIVERZÁLNÍ POUŽITÍ - do výrobních, skladovacích a prodejních prostor se pořizuje celá řada vybavení pro prevenci kontaminace. Vedle sofistikovaných zařízení se nabízí jedno univerzální a jednoduché řešení – lamelové clony z měkčeného PVC. Pruhové pásy se ve většině případů používají jako protiprůvanové zařízení ve vratech, dveřích či průchodech. Používají se pro vstupy do chladicích či mrazicích boxů, průchodů, chladicích vitrín nebo na rampách. Při přehrazování konkrétních prostorů se fantazii meze nekladou. Můžete si objednat miniclonu do výdejního okénka stejně tak jako přehrazení celé provozní haly. Kde není možná montáž na stávající konstrukce či do stropu, nainstalujeme nosné sloupky.

JEDNODUCHÁ MANIPULACE - významnou vlastností žaluzií je snadný prostup pracovníka či techniky, u chladicích vitrín vytažení zboží zákazníkem. Podstatně se minimalizuje čas, po který zůstává konkrétní plocha otevřená. Omezuje se nejen případná ztráta tepla / chladu, ale především nežádoucí kontaminace bakteriemi či plísněmi. U vitrín je clona vhodná tam, kde dochází k vytahování balených potravin. V cukrárnách a kavárnách s nadýchanými zákusky by plastové lamely přece jen působily kontraproduktivně.

VARIANTNÍ ŘEŠENÍ - clony jsou běžným doplňkem chladicích či mrazicích boxů. Zde se můžou jednotlivé typy odlišovat nerezovou či pozinkovanou úpravou kovových dílů a typem lamely – standardní jsou do chladíren a speciálně měkké jako doplněk mrazírenských dveří. Clony lze instalovat i do nástavby automobilu. Kromě úspory vyvětraného chladu se navíc prodlužuje životnost chladících agregátů a snižuje četnost servisních oprav.

VIZUÁLNÍ OCHRANA - pro vybavení prodejny si může zákazník kromě čirého provedení objednat několik barevných variant clon. Zajistí mu pracovní soukromí v zázemí, kde nemá nahlédnout oko zákazníka. V ostatních prostorech fungují clony jako ochrana proti únikům tepla, vnikání sněhu, deště, listí, hmyzu či ptáků. Nemusí nutně fungovat jako eliminace špatných zaměstnaneckých návyků, jako je nezavírání dveří. Lze je instalovat i v jednom prostoru pro oddělení zón s odlišnými hygienickými požadavky. Díky plastovým lamelovým clonám je pracovní prostředí uživatelsky příjemnější a dochází ke zlepšení pracovní pohody.