Nastavení cookies
 
 

DAVID VOJTUŠ – PRŮHLEDNÁ KRÁSA PVC

 
DAVID VOJTUŠ – PRŮHLEDNÁ KRÁSA PVC
13. srpen 2021

Svými kreativními výtvory dává měkčenému PVC ducha.

Co Vás vedlo k nápadu pracovat s měkčeným PVC – pro většinu uživatelů materiál, který je spojený s průmyslovým využitím?

V roce 2017 jsem měl v Ostravě ve stejném čase dvě výstavy. V Industrial Gallery jsem prezentoval starší práci. Jednalo se o velkoformátové kresby tuší na hliníkových sendvičích, které jsem tenkrát odebíral od p. Bartoše z Portaflexu. Na druhé výstavě v Galerii Dole, jsem pracoval s LDPE fólii, na kterou jsem taktéž aplikoval kresbu tuší. V obou případech se můj záměr soustředil na experimenty s kresbou na netradičních materiálech. V případě výstavy v Galerii Dole se tento experiment posunul ještě dál v podobě objektů ze zipových sáčků, které byly plněny rozředěnou tuší. Hledal jsem materiál, který bude pevnější, vizuálně zajímavější a bude se dát pořizovat ve větších rozměrech. Navštívil jsem tedy opět Portaflex a tím začala kapitola objevování vlastností měkčeného PVC.

Vaše vaky z PVC plněné vzduchem, vodou či barvivem působí robusně, ale v některých případech i křehce. Na fotografiích z výstavy jsem viděl jejich „zátěžové testování“ dětmi. Je to úmysl – zapojit svým dílem návštěvníka do akce?

Absolutně ne. Vydrží sice strašně moc, ale v tuzemsku ještě nejsou návštěvníci zvyklí na ležící díla na zemi. Na obraz nikdo nesáhne, ale jakmile je to na zemi, je hotovo. Nevadí mi zvědavý dotek rukou, ale na každé mé výstavě na objekty šlapali, sedali nebo se po nich procházeli. Ty vodu plněné vydrží, ale jsou ušpiněné od bot a ty plněné vzduchem (jsou křehčí) mi dokonce zničili rozsednutím. V jedné nejmenované galerii mi jeden pytel rozsedl dokonce kustod…

Plasty – materiály, bez kterých se zatím neobejdeme, ale zároveň ekologická hrozba budoucnosti. Máte potřebu i tento fakt sdělit návštěvníkovi Vašich výstav?

Je pravda, že jsem se zúčastnil výstav, které se tematicky týkaly udržitelnosti apod. Environmentální témata jsou velmi trendy a těžko se jim vyhnete. Kurátorky a kurátoři to v mých věcech viděli a mně to nevadilo. Myslím, že nějaká forma ekologie v praxi umělce je skoro už nutností než nosným tématem. Každopádně pro mě osobně je to spíše obsahový ocásek na konci. Naopak mě plasty zajímají technologicky, jejich kvalita, zpracování, výrazové možnosti apod. Věřím, že z té vší šlamastiky nás nakonec dostanou kvalitní technologie a výzkum než zpomalení. Sám používám jen ty nejkvalitnější plasty s eko certifikáty nebo recykluji například polystyren.

vojtus-2.jpg

https://www.davidvojtus.com/