Nastavení cookies
 
 

CLONY NA PRKNECH, KTERÁ ZNAMENAJÍ SVĚT

 
CLONY NA PRKNECH, KTERÁ ZNAMENAJÍ SVĚT
31. března 2022

Jaký společný prvek mají divadla, kulturní zařízení, kina, společenské domy, televizní studia, umělecké školy, nahrávací studia, obřadní síně, cirkusy, církevní objekty či jednoduché venkovní steage pro kapely? OPONY.

Opona – tato neprůhledná clona nejčastěji mezi jevištěm a hledištěm může být jednoduchá textilní, ale také bezpečností. Například v pražském Národním divadle se nachází opony hned tři: nejslavnější česká divadelní opona Vojtěcha Hynaise – malba na plátně, ručně ovládaná „děkovačka“ z tmavě červeného sametu a pak železná bezpečností o váze 12 tun.

Vhodná opona umí vyvolat výjimečně příjemnou a elegantní atmosféru v každém kulturním sále. Přehrazení ve stáncích kultury však nemusí sloužit jen jako vizuálně dělící stěna mezi herci a diváky. Výtvarnou složku představení může doplnit na jevišti právě „průhledná opona“. Lamelová clona – přehrazení, které nemizí se začátkem představení. Scénografové z několika míst naší republiky zaregistrovali jak čiré, tak i barevné variace lamelových clon firmy Portaflex a v minulosti je využili jako prvek estetického působení na diváka.

Firmou dodané clony visely na představeních Buran teatr Brno, Divadlo Aréna Ostrava, Divadlo Disk Praha, Divadlo Polárka Brno, Dům kultury města Brna, Galerie výtvarného umění Ostrava, Národní divadlo Brno, Národní divadlo Praha.

Více napoví fotografie. Třeba se s podobnými kreacemi na některé scéně potkáte!